fallback

Темпът на растеж на инфлацията в Русия се е забавил за пета поредна седмица

Очакванията са покачването на цените да достигне между 17-20% през тази година, прогнозира ръководителят на Одитната палата Алексей Кудрин

21:01 | 13.04.22 г. 9

Темпът на растеж на инфлацията в Русия се е забавил за пета поредна седмица, след като покачването на цените затихна на фона на намаляващото потребителско търсене, съобщи Bloomberg.

Потребителските цени са нараснали с 0,66% в седмицата до 8 април, съобщи Федералната статистическа служба на страната в сряда. За сравнение - предходната седмица цените са се увеличили с 0,99 на сто. Цената на храните, включително на захарта, е продължила своя възходящ тренд.

Русия

Официалната статистика показа още, че към момента потребителската инфлация се е ускорила до 11%. Очакванията са покачването на цените да достигне между 17-20% през тази година, заяви ръководителят на Одитната палата Алексей Кудрин пред парламента.

Сезонно изгладените данни на Руската централна банка показаха, че цените са нараснали със 7,5% през март, което е било най-високото ниво от началото на века.

Инфлацията, несигурността заради войната в Украйна и опасенията от допълнителни санкции срещу Москва нанасят силен удар върху потреблението в Русия.

Миналата седмица руският регулатор изненадващо намали основния си лихвен процент с най-бързия си темп от близо две десетилетия, с което предложи облекчение за икономиката си, насочила се към неизбежна рецесия. Централната банка понижи лихвата от 20% на 17% и заяви, че може да има последващи намаления, ако условията го позволяват.

 

Тази седмица Световната банка заяви, че прогнозира свиване на брутния вътрешен продукт (БВП) на Русия с 11% тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:38 | 13.09.22 г.
fallback